sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Ruokalutilan ja keittiön laatoituksen valmistelu

Alakerran lattiaan tulee laattoitus ruokailutilaan, keittiöön, eteiseen, tuulikaappiin ja porraskäytävään. Betonilaatta on tasainen, mutta siinä on nousua reunoja kohden. Koneella hiomalla sain suurimmat nyppylät pois seinustalta, mutta parempaan lopputulokseen päästään tasoitteella.

Tartunnan parantamiseksi lattia pohjustettiin Weberin lattia dispersiolla, joka levitettiin ruiskuttamalla. Pohjusteen tasoitus ja ylimääräisen poisto tehtiin harjaamalla.
Levitys ruiskulla ja tasoitus harjaamalla
Ensimmäisellä kerralla työ oli hidasta, koska lattia imaisi pohjustetta ja levitys oli haastavaa. Toisella kertaa levitys oli huomattavasti nopeampaa.

Hirsien käsittely ennen maalausta

Hirret olivat ottaneet väriä ja likaa itseensä rakentamisen aikana. Ennen maalausta osa hirsistä täytyi hioa kevyesti (100 tai 150, kumpaa sattui olemaan käsillä). Makitan koneen sai imuriin kiinni jolloin pölyn määrä oli huomatavan vähäinen. Imurin letku kylläkin hankaloitti työskentely sen verran, että ei sitä aina viitsinyt käyttää.
Seinän hionta
Kuvassa takana näkyvää seinää ei ole hiottu/siistitty ja se on käsitelty Bloomin vahalla. Bloom oli vaikea levittää tasaisesti jotin loput seinät saavat pintaansa Osmo Colorin.

lauantai 29. marraskuuta 2014

Saunakanavan korjaus

Timpurit olivat sitä mieltä, että saunan kanavia ei tarvitse teipata, koska putket painuvat katosta läpi. Teipit irtoaisivat kuitenkin. Itse olin sitä mieltä, että täytyyhän ne pystyä teippaamaan, koska katossa on villat päällä. Tein sitten teipistä ja alumiini paperista haitarin joka rullautuu auki putken painuessa alas. Toivottavasti tuo toimii ja haitarissa oleva vara riittää.
Putken painuessa haitari antaa myöten
IV-asentajat ovat ottaneet kaikki muutoin hyvin huomioon, mutta saunakanavassa pääsi painuminen unohtumaan. Sanoin timpureille, että jos ei muuta niin leikkaavat teipit poikki. Pakko oli itse jälkeen päin tarkastaa ja siellähän ne teipit vielä komeilivat putken päällä.
Alkuperäinen teippaus
Aluksi teipit poikki ja pois sen mitä lähtee. Aika tiukkaan tartui liima kanavan pintaan ja kanavan takana oli kovin vähän tilaa työskennellä.
Taustasta teipit poikki
Korjaus samaan tapaan kuin katossa oleviin putkiin. Alumiinipaperista liuku ja teipillä kiinni ylhäältä ja alhaalta.
Liukuteippaus
Sitten vain reilu pala alumiinipaperia päälle ja teippaukset saumoihin. Lopputulos on toivottavasti toimiva liukuliitus joka ei paljoa vuoda.
Paikka reiän päällä

perjantai 28. marraskuuta 2014

Laatat

Tilasimme kuivan tilan laatat ja WC-istuimet mekanismeineen Laattapisteestä. Kuljetuksen hoiti Itella siten, että yksi lavoista oli onnistuttu kaatamaan. Kaatuneella lavalla oli 10 laatikkoa laattoja ja kaksi posliini pönttöä. Yksi laatta paketti oli palasina kuten myös yksi pöntöistä.
Kaatunut lava
Laattapisteellä eräs myyjistä osasi sanoa, että kannattaa laittaa kaatuneella lavalla olleet särkyvät tuotteet kaikki vaihtoon. Huolimatta siitä, että nyt näyttäisivät ehjiltä. Lienee ihan järkevää, koska varsinkaan pöntössä olevia halkeamia ei välttä voi itse tarkastamalla havaita.
Palasiksi mennyt WC-istuin

torstai 27. marraskuuta 2014

Ristituuletus

Timpureilla ei oikein tuntunut olevan joko käsitystä tai halua ajatella kosteusteknisiä asioita. Yläkerran suihkuun olivat laittaneet kertaalleen väärään seinään asennetun höyrynsulkumuovin ja normaalin koolauksen sen päälle. Muovi oli myös jätetty reunoilta aivan liian lyhyeksi. Illalla työmaalla katselin kattoa tovin ja päädyin leikkaamaan muovin palasiksi jotta ymmärtävät ettei kattoa saa sulkea ennen korjausta. Samalla laitoin viestiä, että vaihtavat tilalle ehjän muovin (ei sellaisen jossa on 10cm välein naulan reiät) ja tekevät oikean ristikoolauksen. Totesin myös, että eivät sulje mitään rakenteita ennen kuin olen itse käynyt ne tarkastamassa.

Alakerrassa hommat saatiin sitten huomattavasti paremmin hoidettua. Kylpyhuoneen katossa oli työmaalle toimittamani ehjä muovi. Muovissa näytti olevan taitoksia tai viiltoja jotka eivät olleet läpi asti, mutta laitoin teipit varmuuden vuoksi. Johdon läpivienti on myös teipattu, vaikka siihen olisi ilmeisesti saatavilla ihan läpivientikauluksiakin.
Alakerran kylpyhuone
Koolauksen kiinnityksessä käytetyt ruuvit olivat puhkaisseet muovin muutamasta kohtaa. Paikkasin reiät sekä ylä- että alapuolelta.

Katon panelointi

Kattoja päästiin vihdoinkin paneloimaan. Paneelit ehtivät odottamaan sisällä asennusta n. viikon. Työ eteni ripeästi ja timpurit tekivät asennuksessa siistiä jälkeä.
Vaatehuoneen seinä
 Kuvien ottaminen kännykällä osottaitui haastavaksi. Ilmassa leijaili pölyä ja pimeällä kännykän salama/likainen linssi vaikutti kuviin olennaisesti. Todellisuudessa vaatehuoneen seinä ja katto näyttävät huomattavasti paremmilta joten täytyy päivittää nämä kuvat jossain välissä valoisalla otetuilla.
Olohuoneen avotila
Olohuoneen avotila/yläkerran seinä osuus maalattiin Osmo Colorin Kuusi värillä ennen panelointia. Jälleen ilmassa leijaileva pöly suttaa pimeässä otetun valokuvan lähes käyttökelvottomaksi.
Lasten makuuhuone
 Lasten makuuhuoneessa ja kaikissa muissakin makuuhuoneissa maalasimme ylimmät hirret ennen panelointia. Helpottaa myöhemmin tehtävää maalausta, kun ei tarvitse kattoa erikseen suojata.
Keittiö
Keittiössä olisi ehkä pitänyt sanoa timpureille, että tekevät katossa menevän palkin pään tasaiseksi. Olisi voinut jättää listat asentamatta. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että listat kannattaa sentaa kuten oli alunperinkin tarkoitus.

perjantai 21. marraskuuta 2014

Lattian hionta

Valettu betoni lattia nousee huomattavasti ulkoseiniä kohden. Nousu tapahtuu n. 10-20 cm etäisyydellä ulkoseinästä. Laatoittamista ja mahdollista tasoittamista helpottamiseksi ajattelin suorittaa reunojen hionnan käsin. Koska varastosta löyty kulmahiomakone ja kaupasta sai suhteellisen edullisesti timantti lattialaikan, päätin suorittaa hionnan sillä. Oikea laite olisi maksanut yli 600€ ja vuokrauskin tuntui haasteelliselta lähinnä epävarman aikataulun vuoksi.
Kulmahiomakone (BOSCH) ja imuriliitin (Makita)
Syntyvän pölyn minimoimiseksi halusin lisätä kulmahiomakoneeseen imuriliittimen. Bosch:ilta jonka kone meillä on ei ollut kyseistä tuotetta. K-Raudassa eivät osanneet sanoa käykö Makitan vastaava tuohon meidän koneeseen. Onnekseni se kuitenkin kävi ja asennus onnistui ilman minkäänlaista muutosta.
Timantti bumerangi
Kaupassa eivät osanneet kertoa mitä eroa normaalilla yksi tai kaksi rivisellä laikalla on bumerangin muotoiseen. Hintaeroa niillä ei ollut merkittävästi (n.5€) joten päätin kokeilla bumerangin muotoista. Laikka toimi hyvin kulmahiomakoneen kanssa ja söi betonilattiia hyvinkin reippaalla kädellä.

Hionnan lopuksi totesin, että nyt saa riittää ja loput oikaisut tehdään tasoitteella. Lattian tulee olla äärimmäisen suora, koska meillä olisi halua käyttää kooltaan 60x60cm laattoja.

lauantai 15. marraskuuta 2014

Takan muuraus

Onneksemme saimme Tulikiven uunimestariksi erittäin taitavan muurarin. Muurari muurasi piiput ja laatoitti takanpiipun mielestämmi erittäin asiallisesti.
Ensimmäiset kivikerrokset
Takka koostui mahdottoman monesta pienestä kivestä jotka "liimataan" ohjeen mukaisille paikoille. Alimmassa kerroksessa savukaasut kulkevat yllä olevan kuvan oikeasta laidasta takareunan kautta vasempaan laitaan. Savua ohjataan kylmiin asennetuilla/asennettavilla nurkkakivillä.
Tulipesän pohja ennen valurautaa
Valurautainen tulipesä asennettiin tyhjän päälle. Alapuolelle jäi tilaa tuhkalaatikolle ja korvausilmalle.
Tulipesän tulitiilet
Vuolukivi ei aivan kaikkea lämpö pysty ottamaan vastaan ja sen vuoksi tulipesään asennettiin tulitiilet. Sen lisäksi kansi on tehty kahdesta isosta "harkosta".
Melkein valmis tulipesä

Leivinuuni sivu- ja takaseinän muuraus
Testasimme piipun vedon pienellä sanomalehden palalla. Sen enempää ei tällä erää kannata tulta takassa pitää ennen kuin laasti on kuivunut kunnolla. Alkuun takassa saa poltetaan yksi 1kg panos jonka jälkeen takan annetaan jäähtyä hyvin. Toinen panos on 2kg ja kolmas 4kg. Välissä takan annetaan jäähtyä. Sen jälkeen takkaa pitäisi voida käyttää aivan normaaliin tapaan. Täytyy kuitenkin seurata muodostuuko kosteutta takan tai piipun lämmetessä ja sitten vasta kasvattaa kiloja.
Paperi liekeissä
Kokonaisuus näytti yllättävän hyvältä. Alkuun oli lievä' pelkoa siitä, että saadaan tasalaatuista kiveä. Tällä kertaa meillä ainakin oli tuuria tai sitten Tulikivellä on panostettu kivien valintaan. Laatoitettu piippu on aavistuksen tummempaa vuolukiveä, mutta toimii kokonaisuudessa äärimmäisen hyvin.
Takka edessä
Sitten vain jännittämään mistä löytyy sopivat laatat leivinuunin edustalle/keittiöön. Vuolukiven sinisyys tuo valintaan oman haasteensa.
Leivinuuni takana
Koko komeus täytyi lopuksi suojata jotta pinnat säilyvät ehjinä rakentamisen ajan. Suojuksen kehys on rakennettu ylimääräisistä laudoista ja tuulensuojalevyistä.
Takka suojattuna

perjantai 14. marraskuuta 2014

Valaistus

Yhteisten tilojen valaistus on ajateltu hoidettavan kiinteästi asennettavilla led-valaisimilla. Netistä valaisimia löytyy useilta eri toimittajilta, mutta käytännössä löysin kohtuullisen hyvällä tarjonnalla olevan "paikallisen" toimittajan. Kuvassa mm. 300x300 paneelivalaisin joka tuntuisin olevan riittävä esimerkiksi tuulikaappiin.

Led-valaisimia.
Portaikon valaistuksen ajattelimme muuttaa kohdevalaisimista led-nauhaan joka kiertää ulkokehällä käsijohteen takana. Sitä varten tarvitaan ala- ja yläkertaan heikkovirtakaapelit seinään oikeaan kohtaan. Koska meillä tai oikeastaan kenelläkään muullakaan ei ollut varmaa tietoa kaiteen "oikeasta" kohdasta, päätin tehdä varauksen. Varaus on nyt toteutettu siten, että pystyssä kulkee 50mm imuriputki jonka sisällä on sähköjohto. Sähköjohdon pää on sidottu ja teipattu vetonaruun joka kulkee putkea ylöspäin. Kun kaiteen korkeus selviää, poraan seinään 8-10mm reiän ja vedän narulla johdon ulos reiästä. Näin ainakin teoriassa. Katsotaan miten käy.
Käsijohteen led-valojen sähkönsyöttö - alakerta

Käsijohteen led-valojen sähkönsyöttö - yläkerta

torstai 13. marraskuuta 2014

Taidetta

Lapset kävivät työmaalla tarkastamassa tilanteen. Tilanne näyttikin siltä, että talo kaipaa välittömästi piristystä. Piristykseksi halusivat piirtää liiduilla savupiippuun ja lattiaan. Myöhemmin taide jää pintojen alle, mutta valokuvissa säilynee pidempään.
Taidetta

tiistai 11. marraskuuta 2014

Piipun tasoitus

Pitkän pohdinnan jälkeen päätimme nyt vähintäänkin tasoittaa takan piipun. Tasoitteena käytettiin tiilitasoite TT:tä. Tuon päälle voi sitten laittaa vielä hienomman tasoitteen ja maalin tai vaikka laatoittaa.
Takan kertaalleen tasoitettu piippu

Takka toimitettu

Takka toimitettiin kahdella lavalla. Lavojen painot olivat n. 1000kg/kpl. Vuolukiviä tuli siis kannettavaksi n. 2000kg. Oletin, että kivet olisivat olleet isoina lohkareina, mutta paketeissa olikin iso läjä pieniä kiviä.
Kuori kivet

Kuori ja sisä kiviä

Lisää kiviä

maanantai 10. marraskuuta 2014

Kosteusmittaus - Vaihe 1

Kosteusmittausta varten porattiin kaksi reikää. Reikiin laitettiin putket ja ne tulpattiin hyvin. Nyt odotellaan, että ne tasaantuvat ja sitten tehdään mittaus.
Tulpatut putket
Pintamittari näytti n.90 ja mittaajan mukaan se yleensä näyttää isompaa kuin poraamalla tehty mittaus. Tällä viikolla selvinnee kuinka käy.

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Teknisentilan rakentuminen

Laitanpa yhteen putkeen tilan kehityksen, kun en jaksa erikseen kirjoitella. Kuvatekstit saavat luvan riittää tässä kertomaan missä mennään.

Paljas tekninentila (21.10.2014)

Pieni korotusvalu putkille (22.10.2014)

Valu valmis (23.10.2013)

Hirsiseinän irroitus Luja-levyllä (23.10.2014)

Ennen vedeneristystä 

Ensimmäinen sively (24.10.2014)

Toinen sively (25.10.2014)

kolmas sively (26.10.2014)

Laatoitus (26.10.2014)


Seinässä pohjamaali (28.10.2014)

Silikonit nurkissa (29.10.2014)

Pumppu lähes paikoillaan (29.10.2014)

Pumppu onneelisesti käynnissä (2.11.2014)
Pumppu on pöhissyt nyt lauantai illasta (3 vrk, kompressori 47h) ja sähköä lämmitys on syönyt 0,050MWh. Lämpöä tuolla sähköllä on tuotettu 0,345MWh. Äkkiseltään laskettuna hyötysuhde on 0,345/0,050 = 6,9. Kaivon lämpötila on 4,2 astetta, ulkolämpötila -0,9 astetta jolloin sisällä on 18,1 astetta.