tiistai 30. syyskuuta 2014

Rakennustelineet

Timpurit tulivat pitkästä aikaa työmaalle, mutta eivät tuoneet telineitä tullessa. Ongelmana oli, että metsästyskausi oli juuri alkanut ja samaan aikaan oli vielä jonkin näköiset rallit. Aamulla oli pojat käännytetty edeltävälle työmaalle johtavalta tieltä takaisin.
Pienet tai suuret telineet eivät näitä timpureita hidastaneet (paitsi yhdellä päivällä), vaan ottivat ns. jätepuut käyttöön ja rakensivat aukon tilalle puulattian.
Ihan käypä lattia
Ihmettelin hetken, että mitähän meinasivat tehdä kun reunakannattimia alkoi ilmestymään hirsiseinille. Olivat kuitenkin ottaneet sen huomioon, että hirsiseinät on tarkoitus pitää "siisteinä" ja kaikki ruuvailu tapahtui ikkunoiden kohdalta. Ruuvin reiät jäävät viimeistään listoituksessa piiloon.
Alapuolen tuenta

perjantai 26. syyskuuta 2014

Kipsivalun erotuskaistan täyttö

Suihku/WC oli erotettu 42x45 rimalla muusta tilasta jotta kaatoja varten. Riman kohdalle jääneen aukon täytin siihen sopivalla tasoitteella.

Soiro täynnä kuraa
Myöhemmin voisi tehdä parin sentin korotukset yläkerran pesuhuoneen seinien alle samalla massalla, jotta alajuoksu olisi vähän lattiatasoa korkeammalla.


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Projekti: Autokatos - ilmanvaihto

Autokatoksen yhteydessä olevan varaston ilmanvaihto hoituu painovoimaisesti. Tarvittaessa täytyy lisätä puhaltimet, jos painovoimainen ei riitä. Tässä asennuksessa saattoi isännältä lähteä niin sanotusti mopo käsistä ja putket on eristetty ulos asti Armafexilla.
Näiden tulokanavien väliin tulee väliseinä

Poistokanva

lauantai 13. syyskuuta 2014

Kattokonvektorin asennus koteloon


Hetken mietimme miten koneen saa asennettua katosta roikkuviin kierretankoihin. Mietinnän jälkeen päädyimme kylmästi nostamaan mies + naisvoimin koneen paikalleen. Eipä se ollut niin paha rasti kuin olisi ensiksi kuvitellut. Kierretangon päissä olevat pultit ottivat koneen painon vastaan heti kun tangot sai sujautettua koneen kyljissä olevien kannattimien koloista.

Koneen suojaus pölyltä
 Kone suojattiin rakennusmuovilla heti asennuksen jälkeen. Siellä se saa odottaa sitten talon valmistumista.
Liuosputket (siniset) tulevat kuvassa vasemmalta
ja kondessivesi poistuu kuvan oikealla näkyvää putkea (valkoinen) pitkin.
Konvektori alhaalta käsin kuvattuna.

perjantai 12. syyskuuta 2014

Jäähdyttimen kotelointi

Tein jäähdyttimelle kotelon muutamasta laudan pätkästä ja Sauna Satusta (SPU-levy). Kattokonvektori kiinnitetään neljällä M10 kierretangolla. Jokaisen tangon kiinnitin kahdesta kohdasta. Ensin ylhäältä kulmaraudalla ja sitten kotelon päältä puuhun. Kiinnityksen kestävyyden kokeilin itse roikkumalla tangoista (kone painaa n.20kg, minä 90kg).

Kierretankojen kiinnitys
 Yllä olevassa kuvassa kulmarauta näkyy oikeassa ylänurkassa. Tässäkään kuvaaja ei ole aivan onnistunut vangitsemaan teknistä hienoutta jota asentaja koki työt tehdessään.
Asennusmuotti ja kotelo alhaalta
Kotelon läpi tulevat kierretangot sai mallattua paikalleen pahvisella muotilla joka toimitettiin koneen mukana.





Kulkusilta yläpohjaan

Kyselin kirvesmieheltä tekstiviestillä, että onnistuisiko kulkusillan rakentaminen yläpohjaan ja mitähän moinen lysti maksaisi (Ei mielestäni kuulunut sovittuun urakkaan). Vastausta ei kuulunut joten ajoin Hong Kong -tavarataloon ja ostin halvimman mahdollisen runkonaulaimen ja mielestäni suhteellisen hyvän kompressorin (24L/10bar/2,5HP). Eipä tuo sillan väsääminen kauaa kestänyt ja bonuksena meillä on nyt sitten kompura.
Päädyssä olevien putkien ylitys
 Päädyssä olevalta luukulta, kun tulee sisälle pääsee heti kiipeämään ramppia ylös. Isoimmat putket on vedetty läheltä luukkua ja siltaa ei voinut laittaa putkien alle.
Kolme lautaa vierekkäin = hieno silta
Ensin rakensin maassa riittävästi pukkeja lähinnä tarvatoimitusten mukana tulleista aluspuista. Ne olivat sopivan jykeviä tuohon tarkoitukseen. Alla oleva kuva näytti olevan paras kuva pukeista.
Silta lepää pukkien päällä

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Pääkeskukselle siirtokehotus

Pääkeskus sijaitsee juurikin siinä kohtaa mihin kaapelit on maassa tuotu. Se ei nyt sitten ollut aivan paras paikka joten lapi kouraan ja kaappi liikkeelle. Kaappi siirrettiin oven viereen autokatoksen takaseinälle.
Pääkeskus kaivettu esille.

perjantai 5. syyskuuta 2014

Piipun tiivistys ilmansulkupaperiin

Rakennustarkastaja oli käynyt tekemässä hormikatselmuksen jonka jälkeen ajattelin, että eristeet saa laittaa piiloon. Schiedelin piipun mukana toimitettiin loisteliasta teippiä jolla tiivistyksen sai tehtyä erittäin helposti.
Takan piipun tiivistäminen ilmansulkupaperiin.
Alakerrassa teippasin vain takan piipun, koska saunan piipun eristeet tulevat vielä reippaasti normaalin katon alapuolelle. Saunaan tulee alaslasku ja en sen vuoksi vielä leikannut eristeitä lyhyemmiksi kuten tein takan piipulle.

maanantai 1. syyskuuta 2014

Peltiä piippuun

Peltiseppä tekee mielestäni erittäin asiallista jälkeä. Piipun sadehatuiksi ehdotti vähän reilumman kokoista jotta pitäisi oikeasti vedet poissa piipusta. Kyllähän tuo hattu läheltä katsottuna näyttää isolta, ehkä jopa liian isolta, mutta maasta käsin se on aivan sopiva. Vastaava Schiedelin hattu olisi peittänyt juuri ja juuri piipun.

Takan piippu
Saunan piipun pellit jatkuvat harjalle asti. Yksi konesauma pelti jäi kokonaan piipun peltien alle. juuri pelti nousee vähän matkaa piippua vasten ja alas piippua tuleva pelti peittää sen nätisti.
Saunan piippu ja sen päällä valtaisa hattu. Pellit jatkuvat harjalle asti.
Peltiseppä huomasi, että läpivientejä ei ollut massattu ollenkaan. Soitti ja ilmoitti asiasta jonka jälkeen annoin hänelle luvan tehdä tiivistykset parhaaksi katsomallaan tavalla. Valitteli, että massa on mustaa ettei sitten myöhemmin harmita väärä väri. Eipä tuota massan väriä alhaalta näe, kun katolla käydessäkään se ei herätä minkäänlaista huomiota. Kuvista sen toki näkee selkeästi.
Läpivientien massaus ja saunan piipun pelti harjalistan alla.