maanantai 30. kesäkuuta 2014

Välipohjapalkisto

Levitin välipohjapalkiston asennuksen ajaksi alakerran eristeiden päälle muovin suojaksi jotta asennuksesta syntyvä sahanpuru ei pääsisi eristeiden väliin. Purua ei kuitenkaan syntynyt juuri yhtään, mutta parempi näin.
Välipohja palkisto alakerrasta käsin.
 Yläkertaankin pääsi nyt ensimmäistä kertaa. Kumpikaan kerros ei vaikuta mitenkään suurelta ehkä jopa yllättävän pieneltä. Toivottavasti vaikuttaa ja on tilavampi kun väliseinät nousevat pystyyn.
Välipohja palkisto yläkerrasta käsin.



perjantai 27. kesäkuuta 2014

Lattiaeristeiden asennus

Lattia eristeitä asennettiin parin päivän ajan. Putkimies kävi laittamassa lämminvesijohdot ennen kuin eristeet oli levitetty koko alalle. Eristeet puuttuvat lähinnä takan alta, johon tuleekin vain 100mm vähän paremmin painetta kestävää eristettä.
Takan kohta eristämättä.
Putket ja viemärit asennettiin ennen viimeistä 50mm kerrosta. Muuratulle väliseinälle jätetään 100mm paksumpi ja 300mm leveä vahvistus.
Muuratujen väliseinien ja piipun vahvistukset
 Lapsetkin pääsivät välillä töihin (tai sotkemaan).
Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin.






sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Ikkunat ja ovet asennettu

Ikkunat ja ovet täyttävät aikaisemmin ammottaneet aukot mukavasti. Ainoastaan parvekkeen ovi on enää asentamatta, koska Kontiolta oli tullut väärä ovi. Laitoimme sen takaisin ja odottelemme uutta tilalle.
Ikkunat ja ovet asennettuna sekä väriä seinissä.
Kaikki seinät on nyt käsitelty kertaalleen Tikkurilan Valtti Colorilla. Väriksi valitsimme Pro Grey -värikartan 5152 värin. Jossain vaiheessa värin valinta alkoi epäilyttää joten vaihdoimme seuraaviin kahteen sively kertaan Valtti kuullote värikartasta 5081 värin. Kaavassa on määrätty, että talon tulee olla vaaleaksi peittomaalattu. Aluksi valittu väri tuntui liian tummalta joten katsoimme tosiaan parhaaksi vaihtaa vähän vaaleampaan. Tikkurilan maalinjalta sanoivat, että värin "vaihdon" pitäisi onnistua ja kyllähän se näyttikin onnistuvan.
Seinät käsitelty kahteen kertaan.
Yläkolmio on nyt lopullisessa värissään ja tieltä katsottuna se näyttää peittomaalatulta. Alakerta on käsitelty vasta kahteen kertaan.




keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Paloilma takalle ja kiukaalle

Takan paloilma tulee suoraan takan alle ilman, että se kiertää huoneilman kautta. Näin toteutettuna takan käytön ei pitäisi häiritä koneellista ilmanvaihtoa. Putken alkuosa on normaalia 110mm viemäriputkea, mutta loppuosaan laitoin teräshormia jotta kestää paremmin takan mahdollisesti aiheuttaman lämpenemisen. Punaisella merkkasin takan ja piipun paikat sekä laatan vahvistukset.
Takan paloilma
Tähän täytyy laittaa sitten aikanaan ulkoilmaventtiili suojaksi. Sokkeli kannattaa kuitenkin ensin käsitellä/maalata.
Takan paloilma tulee seinäventtiilillä
Saunan korvaus-/paloilma tulee lopullisen maanpinnan alapuolelta joten jatkoin rööriä rossipaalulla. Paalun pohjalla on pieniä reikiä jotka täytynee tukita. Ajatuksena lienee, että alapohjan tuuletuksessa käytettäessä putkeen kondensoituva vesi pääsee valumaan rei'istä pois. Korvausilmakäytössä tuosta reiästä pääsee maaperästä nouseva ilma sekoittumaan saunan ilman kanssa joka ei ehkä ole haluttua.
Kiukaalle paloilma tuodaan rossipallulla.

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Peltikate

Peltikatteen asennukseen kului pari päivää. Yllättävän ok tuo punainenkin kate on, vaikka tumma olisikin ollut parempi. Kokonaisuuden näkee sitten, kun seinissä on väriä.
Peltikate lähes valmis
Nyt talo on jo aika hyvin säältä suojassa. Enää puuttuu ikkunat ja ovet.

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Alakerran vesi- ja viemärijohdot.

Alakerran vesi- ja viemärijohtojen asennus tapahtui hyvinkin nopeasti. Aikaa asennukseen taisi mennä puoli päivää. Yläkertaan nousevat viemäri- ja radonputket pyysin siirtämään lähemmäksi pilaria jotta ne toivottavasti osuvat lähemmäksi keittiön väliseinää. Katsotaan miten käy.
Alakerran vesi- ja viemärijohdot

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Karapuut

Ikkuna- ja oviaukkoihin asennettiin karapuut jotta yksittäisen hirren painuminen ei aiheuta ongelmia ikkunoissa ja ovissa.
Oven karapuu asennettuna
Karapuun yläpäähän on jätetty n. 70mm painumavara. Laskennallisesti talon pitäisi painua korkeintaan 60mm joten varaa virheeseen näyttäisi jäävän 10mm. Toivottavasti tuo riittää.
Karapuun päällä eriste joka mahdollistaa seinien painumisen.



sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Kemikaalivaara!

Maanantai ja tiistai (2.-3.6.2014) menivät kemikaalivalintoja tehdessä. Kontiotuote on siirtynyt Teknoksen Woodex tuotteista Diotrolin vastaaviin. Peittosuojaukseen Diotrol voisi olla parempi, kun siinä ei ilmeisesti ole sideaineena alkydejä eli polyesteriä. Alkydit voivat toki olla valmistettu esim. pellavaöljystä, mutta onko silläkään merkitystä.

Jossain vaiheessa ajatuksena oli laittaa Uulan homesuoja/pohjuste, mutta se ei saanut kehuja mistään suunnalta. Timpuri oli sitä mieltä, että homesuojauksessa kannattaa unohtaa vihreät aatteet (jos niitä on) ja laittaa kunnon myrkyt ulkoseiniin. Liian monella on seinä mennyt mustaksi/pilkuille, kun on lähtenyt kevyillä ratkaisuilla liikeelle. Pilkulliseen seinään ilmeisesti puree sen jälkeen vain peittomaalaus.

Kyselin Diotrolilta tarjousta, mutta nopeasti vertailtuna hintaa olisi kertynyt melkein viisi kertaa enemmän kuin "paikallisilla" tuotteilla. Loppujen lopuksi päädyin Teknoksen Woodex Base pohjustepuunsuojaan. Liuotin pohjaisena se antaa mahdollisuuden laittaa väriksi joko vesi- tai liuotinohenteiset tuotteet. Vesipohjainen pohjustepuunsuoja olisi rajoittanut tätä valintaa.

Pohjustaminen alkoi keskiviikkona 4.6.2014 ja sain kaiken päätökseen sunnuntaina 8.6.2014. Työ oli jokseenkin hidasta vaikka sivellin olikin 120mm leveä. En tiedä läträsinkö pohjustetta liikaa, mutta käytännössä lisäsin tököttiä seinälle kunnes se alkoi valumaan. Valmuat pyyhin siistiksi penselillä ja siirryin seuraavaa hirttä käsittelemään. Sivelin vielä kertaalleen kaikki äskettäin käsitellyt pinnat ennen kuin siirsin telineitä/lavoja uuteen kohtaan. Olisikohan homma ollut helpompaa ruiskuttamalla? Toivottavasti siveltimellä tehtynä tuli parempaa jälkeä, kun se oli niin hidasta.

Suojavarusteina käytin Scottin hengityssuojainta jossa oli maaleille/liuottimille sopivat suodattimet. Maski suojasi erittäin tehokkaasti eikä liuottimen hajuista tarvinut olla huolissaan. Päässä oli maskin lisäksi huppu, suojalasit ja kypärä. Käsineet olivat perus kemikaalikäsineet joka toki sopivat myös kuivapuvun kanssa sukeltamiseen (nämä kyllä menee ongelma jätteisiin). Kertakäyttöinen suojahaalari oli hyvä, kun ei tarvinnut välittää vaatteiden "kyllästymisestä".
Ylilyöntejä?
Kyllä se hirsitalo on ympäristöystävällinen vaihtoehto, jos rakentamisesta haaveilee.

Oli pakko merkata käsitellyt hirret jollain tavalla ja paras tapa tuntui olevan sormi seinälle.
Paikan merkitseminen illalla

Paikan merkitseminen yöllä

perjantai 6. kesäkuuta 2014

Tuulensuoja


Päätyjen tuulensuojalevyt asenenttuna. Levyt ylettyvät n. 200mm yli tulevan yläpohjan eristeen (500mm).
Tuulensuojalevyt päätykolmioissa
Pitkille isvuille asennettiin vain muutaman kymmenen sentin korkuinen leyv, koska katto tuli vastaan. Loppu levysta asennetaan sisältä käsin ja se tulee katon suuntaisesti.


torstai 5. kesäkuuta 2014

Aluskate ja -laudoitus


Viimeksi kirjoitin melkein pari kuukautta sitten ja sen jälkeen onkin tapahtunut aika paljon. Kirjoituksiin pyrin kuitenkin asettamaan oikeat päiväykset.

Aluskate ja laudoitus valmistui kesäkuun alussa. Ihan kaikkea veden pääsyä ulko- tai sisäseiniin se estänyt, mutta suurimman osan kuitenkin. Vesi pääsi sateella vielä kimpoilemaan talon ympärillä olevista telineistä ulkoseiniin. Sisäseiniin puolestaan vesi pääsi avonaisista ikkunoista.
Aluskate ja -laudoitus valmiina

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kattoristikot asenettu

Sunnuntaina 1.6.2014 kattoristikot näyttivät olevan ylhäällä. Kiinnistys oli vielä alustava, mutta tästä on hyvä jatkaa.
Kattoristikot ylhäällä
Maanantaina 2.6.2014 kiinnitykset oli saatu tehtyä loppuun ja ristikkäiset jäykistykset asennettua. Päätyihin syntyi samana päivänä vähän jo muotoa.
Päädyn rakennetta
Kirvesmiehet ovat tähän asti tehneet työt hyvin ja jälkikin on hyvää.